НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Защо ще отида да гласувам

326px-vote_iconsvgУтре са изборите. Ако ви кажа “Гласувайте”, ще ви прозвуча като познатите производители на празни приказки и едва ли ще ви убедя да промените мнението си. Затова ще се опитам да ви обясня аз защо гласувам. Досега съм гласувал на всички избори с две изключения. Много често работата ми ме отвеждаше далеч от кварталната избирателна секция. Но тогава пак гласувах – или с удостоверение за гласуване на друго място, или с червения задграничен паспорт. Но имаше едни два случая, когато не успях. Тогава спечели този, който не исках да спечели. Спечели със сериозна преднина, но оттогава не мога да се освободя от вината, че това се е случило точно заради мен.

Много често не харесваме правителството, президента или кмета, които ни управляват. Много често ги критикуваме. Нашата сила е в това, че можем да ги сменим. Толкова е просто. С една разходка до избирателната секция. Въпреки големите пари, въпреки тайните обвързаности между партии, бизнес, подземен свят, докато има що годе свободни избори, ние сме по-силните. Всеки може да бъде свален от власт. И обратното. Ако пък сте доволни от правителството, президента или кмета, можете да ги оставите на власт.

Има един лозунг на анархистите, който можете да видите изписан върху някои стени: “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят”. Звучи оригинално, но не е вярно. Защото има места, където изборите са забранени. Ако красивият лозунг беше верен, просто никой никъде нямаше да си създава излишна работа и да забранява изборите. Да, прави сте, ако искате да гласувате За, а не Против. И вероятно много хора не виждат политик или партия, които да отговарят на всичките им изисквания. И аз съм от тях. И аз искам много повече от политиците.

Но въпреки това ще гласувам. Представете си, че водопроводната тръба в дома ви се е спукала. Всичко плува във вода и не се трае. Имате право на избор – или да направите нещо, или да не направите нищо. Ако изберете първия вариант, можете да запушите временно тръбата, можете и да инвестирате малко повече и да подновите цялата инсталация. Вие избирате. Но все пак избирате. Другият вариант е да вдигнете ръце и да чакате тръбата сама да се запуши.65 коментара

 1. Младен

  И въпреки че имаш право за това което пишеш, аз ще гласувам за Синята коалиция или Зелените, но ще ми трябва време да проуча последните…. . Засега това! Ако не гласувам шансовете да са БСП и ДПС се увеличават, а те заслужават да бъдат наказани…..

  При такова управление другите партии ще вегетират в парламента, а тез даже се борят да управляват и то благодарение на твърд електорат…. според мен

 2. watmark

  На слука Младене. Мажду другото резултатите от 100% паралелно са ужасяващи.

 3. watmark

  Турците са наляли почти 8% на НДСВ. Царска изненада.

 4. 10 стинки

  watmark, мога да поздравя негласуващите със доста високия резултат на партиите с твърд електорат. Помогнаха им много. 30% от хората в България са заинтересовани от това кой кара влака. А какви са тия думи като „сугестия“, „прозреят“ и др…
  Неграмотност мъчи народа, поради неграмотност не гласуват.
  Народното събрание не се легитимира от гласуващите. То се озаконява от конституцията. И пет човека да гласуват, то е законно. Ако някой иска промяна, пътят е да издигне хора, които ще променят това. Негласуването е едно голямо НИЩО!

 5. Хубав, оригинален призив. По-скоро като отговор на написаните коментари:

  Чисто рационално погледнато, човек няма стимул да гласува. Той е изправен пред висока цена: час загубено време, понякога транспортни разходи, да не говорим за времето загубено при намиране на информация.

  Същевременно един човек на фона на останалите милиони не прави разлика. Как гласът на един човек ще промени нещо? Това е въпросът, който всеки си задава, преди да се вдигне до урните. Като вземем предвид, че дори и да не гласува, един човек извлича полза, защото има други, които гласуват, то изобщо няма какво да се чудим, че повечето от хората не гласуват.

  Науката все още търси задоволяващ отговор на този проблем.

 6. cocker

  Мисля,че е назрял момента да се призове не просто да се гласува, но и да се гласува срещу БСП и ДПС.Нека дадем гласа си дори и „С отвращение“, но да сменим управляващите.Не се и съмнявам,че НДСВ на парламентарните избори ще се предствят доста по-зле, но самия факт, че ще влязат в парламента, гарантира нова тройна коалиция.Те ще се присъединят към десните само ако ГЕРБ и Сините съберат доста повече гласове от Доган и БСП.Може би истината е в единен мажоритарен кандидат в дясно, иначе тези 31 ще осигурят служебната победа за управляващите.

 7. ilieva

  А все пак, г-н Бедров, не е ли крайно време (след почти 20 години „демокрация“ – заб.- махам 4 и остават 16) някой някога да се порови в тези списъци, ама подробно, за засичане на имена – нали все пак ги има и на електронен носител/ вариант. Остава да се добавят „дописаните“. Не е толкоз „кауза пердута“ смисълът на начинанието да проверим списъците. Ето ви една задача за поне едно гражданско сдружение и 1 свободна медиа. И ще си струва крайния резултат, предполагам – като истина, плюс лаврите за извършилите тежката административна работа (не чакайте орден Стара планина, обаче – той е за обратни на посочените заслуги:))))

 8. Seldunus

  Напълно съм съгласен с Ясен Митов. Не може да поправяш постоянно скапаната тръба със също такава скапана.
  Когато този кръговрат продължи прекалено дълго, какво остава – да се смени жилището (разбирай страната).
  Изборите не са забранени, изборите могат да влияят, но това влияние в България е сведено до минимум с рекламните кампании и предизборни обещания!

  От миналите вчера избори ако мога да си призная най много ми хареса резултата на Яне Янев и неговата псевдо партия. Пожелавам му все така надолу и под 4%тната бариера да си стои 🙂

 9. кака Мара от София

  Нека да накараме младото поколение да излезе и да гласува на следващите избори. Разберете, че от негласуването печелят единствено ДПС и БСП. Те си имат един зомбиран и твърд електорат, който под строй си гласува за тях. А и ако погледнем и графиките на които е показано образованието на хората които гласуват ще видим , че това са двете партии подкрепяни от хора с най нисък умствен потенциал. Искаме ли това да продължава в България.
  При социализма много бяха свикнали да са като овце на ясла. Малко, но пък има за всички. И е сигурно. Друг е въпроса, колко беше сигурно и дали им стигаше. На повечето хора не им се налагаше да вземат решения, да мислят. Мисленето и собственото мнение бяха нещо много лошо. Е, как искаш от тези хора да започнат да мислят сами? Те ще си гласуват за БСП, ще стигат дъното, после пак и т.н. Докато не умре и последния, живял в робство…. Само че нито аз, нито ти заслужаваме да стигаме отново дъното. Можем да ги спрем.

 10. Аруни

  Аз гласувах. За Синята коалиция. Без дълбоки душевни драми. С удоволствие и с малко надежда (не Михайлова – моя си). Вярвам, че добре съм свършил работата си на гласоподавател. Дано и гласоприемателите свършат своята работа добре. Разбира се, колкото и добре да я свършат, аз ще искам от тях още по-. Ако направят така, че страната ми да не е член на СИВ, а на ЕС, ще искам да не е най бедната. И така до края на света, както се пееше в една песен.

  Не съм гласувал винаги. Беше около 1980. Бях студент (ех, какви времена). Към средата на изборния ден у дома дойде кварталният и се опита къде с кандърма, къде със заплахи да ме накара да се включа в „мероприятието на народната власт“. Аз пък се опитах да го убедя, че е логически невъзможно да има избор между един кандидат – този на ОФ и обещах веднага щом се явят поне двама аз да упражня правото си на глас. Така и не се убедихме взаимно. И стоте процента в нашата секция бяха провалени заради младежкия ми каприз.

  Сега да премина от тези мили спомени към моя коментар на Вашата теза. Ако написаното от Вас е само описание на личното Ви основание да гласувате, то нито може да бъде оспорено, нито би могло да представлява самостоятелен интерес извън по-общия интерес на някого лично към Вас (разбира се, напълно заслужен). Струва ми се, обаче, че текстът има и по-голямата претенция да скицира едно по-универсално, общовалидно основание за участие в изборите. Тук моят демократичен инстинкт чувства нещо нередно. Ако има общовалидно основание за някакво поведение, то логичната следваща стъпка е да направим това поведение задължително, а щом е задължително, ще трябва да въведем наказание за неспазването му. Дори да не е бой с бичове, все пак… Да, за Вас посочените аргументи са валидни, доколкото възприемате себе си като свободен и, следователно, ангажиран гражданин. Същите аргументи са валидни и за мен. Но дали са валидни, например, за един отшелник, който се стреми да се откъсне от светското? Валидни ли са например за нашия, с извинение, съгражданин, който в скотската си безпросветност продава гласа си за някое кебапче? Валидни ли са за онзи младеж, който вече не гледа на държавата на агент Гоце като на своя родина и е въпрос на дни или месеци да я напусне и телесно?

  Да, от негласуването печелят лошите. Можем ли, обаче, да обърнем правото в задължение? Струва ми се, че не. И гласуването, и негласуването са право на избирателя. Това, което, според мен, би убедило отказващите да гласуват е не посочването на спешната, пожарна (и реална) необходимост от техните гласове, а обосноваването на тезата, че сме общество. Че между Вас и мен, и тези, които четат блога Ви, и тези, които не го четат, и тези, които не могат да четат, и дори политиците има нещо общо. Има ли? Лесна ли е за обосноваване тази теза? Оставям на Вашето перо да отсече.

  Впрочем, водопроводът ми не тече защото сам съм се погрижил за него.

 11. Petroff

  Преди последните избори в САЩ любимият ми водещ на нощно шоу Крег Фергюсън, комик, емигрант от Шотландия, откри шоуто си със сериозно встъпление. Много от нещата, които каза, важат и за нашите избори (за съжаление не всички). Предлагам ви линк, говори малко неразбираемо със силен шотландски акцент (вероятно защото е шотландец), но се заслужава да се чуе. Намам време да го превеждам, но ако знаете езика, много е свежо.

  http://www.youtube.com/watch?v=pdRVQ4xwwmQ

 12. Veselina

  Do Ilieva: Tova mnogo sam si go mislila (osobeno prez dvata chasa, koito prekarah na opashkata v posolstvoto, zaobikolena ot „murgavi“ sugrajdani), NO s goliamo sujalenie stigam do izvoda, che taka narechenite „grajdanski“ ili nepravitelstveni organizacii v Bulgaria, koito bez sumnenie imat resurs za edin takuv proekt – vsushtnost ne iskat istinata da se nauchava. Tujno, no (spored men)fakt. I kato zakliuchenie iskam da kaja, che shte sam nai-shtastliviat chovek na zemiata, ako se nameri takova NGO v Bulgaria, koeto da me oprovergae!

 13. Вестник Капитал
  ул. „Иван Вазов“ 20
  София 1000

  Уважаема Редакция,
  Пиша ви от Тулуза (Франция) във връзка с предстоящите избори за Народно Събрание. Сблъскахме се с противоречиво тълкуване на избирателния закон от ЦИК за Народно Събрание (решение на ЦИК от 10 май), което ще лиши хиляди българи в чужбина от право на глас. Става дума за член 41 ал.(8) т.3 от ЗИНК която предоставя възможност на дипломатическите представителства да образуват изборни секции при по-малко от 100 подадени заявления. Ето и текста на закона (ЗИНК)

  Чл. 41.
  (8) (Изм. – ДВ, бр. 32 от 2005 г., в сила от 12.04.2005 г., изм. – ДВ, бр. 63 от 2006 г.) Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в чужбина образуват избирателни секции:

  1. в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство;

  2. (доп. – ДВ, бр. 31 от 2009 г., в сила от 24.04.2009 г.) в населените места извън т. 1 – при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до посолството на Република България или консулската служба за съответната държава; в заявлението се посочват трите имена по паспорт, лична карта или военна карта на избирателя, заявил желание да гласува, единният граждански номер, адрес на пребиваване в съответната държава, както и постоянният адрес на лицето в Република България; ръководителят на дипломатическото представителство изпраща информация до Министерството на външните работи, съдържаща трите имена, единния граждански номер и постоянния адрес в Република България на заявителите и държавата; Министерството на външните работи изпраща обобщените данни от всички държави до Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не по-късно от 15 дни преди изборния ден, за да бъдат автоматизирано заличени от избирателните списъци за гласуване в Република България; лицата, заявили, че ще гласуват в чужбина, не могат да бъдат дописвани в избирателните списъци в страната в изборния ден;

  3. по тяхна преценка.

  В решението си от 10 май ЦИК http://www.math.univ-toulouse.fr/~gavrilov/CIK.pdf
  „отменя“ точка 3 и постановява че наличието на 100 подадени заявления е задължително за консулските представителства. Така то „връзва“ техните ръце. Ето ви коментара на говорителя на ЦИК http://www.focus-news.net/?id=n1197514
  „Ралица Негенцова обясни пък, че т.3 от алинея 8 на чл. 41 се отнася за военните ни мисии, които са извън дипломатическите и консулските представителства“.

  Този коментар е скандален ! Не е работа на ЦИК да коментира закона, а да го прилага. ЦИК трябва спешно да изясни своята позиция и да излезе с допълнително решение.
  Молим за вашата спешна намеса : изборните секции в чужбина се сформират на 15 юни.

  На ваше раположение сме за допълнителна информация,

  „Инициативен Комитет за български избори в Тулуза“
  Любомир Гаврилов (0033 5 62 26 54 48) lubomir.gavrilov@math.univ-toulouse.fr
  Стефан Манов (0033 6 07 82 93 95) manov@chimie.ups-tlse.fr
  http://www.math.univ-toulouse.fr/~gavrilov/izbori
  http://echangesfrancobulgares.wordpress.com/

 14. Влади

  А зашто точно по този начин правиш сравнение? Откаде си толкова сигурен че ще се оправят нещата с гласуване? Не мисля че това е начина… Според мен начина е в активни протести при неизпълнение на предизборните обещания независимо кои са ибрани! във всички случай ще има такова нещо като забравяне на обещанията… А ние като си седим и си мълчим после ще покажем че чакаме тръбата сама да се оправиииии………

 15. Влади

  ама нямаааааааа…… ще трябва тичаме да се разправяме после и защо? …като само можем да мърморим че тва или онова не ни е добре

 16. Аз прочетох толкова много мнения за любителите на блогър , но този пост всъщност е добра статия , пази го .

Споменавания

 1. Политика в България » Blog Archive » Защо ще отида да гласувам - [...] Защо ще отида да гласувам [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *