НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Защо ще отида да гласувам

326px-vote_iconsvgУтре са изборите. Ако ви кажа “Гласувайте”, ще ви прозвуча като познатите производители на празни приказки и едва ли ще ви убедя да промените мнението си. Затова ще се опитам да ви обясня аз защо гласувам. Досега съм гласувал на всички избори с две изключения. Много често работата ми ме отвеждаше далеч от кварталната избирателна секция. Но тогава пак гласувах – или с удостоверение за гласуване на друго място, или с червения задграничен паспорт. Но имаше едни два случая, когато не успях. Тогава спечели този, който не исках да спечели. Спечели със сериозна преднина, но оттогава не мога да се освободя от вината, че това се е случило точно заради мен.

Много често не харесваме правителството, президента или кмета, които ни управляват. Много често ги критикуваме. Нашата сила е в това, че можем да ги сменим. Толкова е просто. С една разходка до избирателната секция. Въпреки големите пари, въпреки тайните обвързаности между партии, бизнес, подземен свят, докато има що годе свободни избори, ние сме по-силните. Всеки може да бъде свален от власт. И обратното. Ако пък сте доволни от правителството, президента или кмета, можете да ги оставите на власт.

Има един лозунг на анархистите, който можете да видите изписан върху някои стени: “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят”. Звучи оригинално, но не е вярно. Защото има места, където изборите са забранени. Ако красивият лозунг беше верен, просто никой никъде нямаше да си създава излишна работа и да забранява изборите. Да, прави сте, ако искате да гласувате За, а не Против. И вероятно много хора не виждат политик или партия, които да отговарят на всичките им изисквания. И аз съм от тях. И аз искам много повече от политиците.

Но въпреки това ще гласувам. Представете си, че водопроводната тръба в дома ви се е спукала. Всичко плува във вода и не се трае. Имате право на избор – или да направите нещо, или да не направите нищо. Ако изберете първия вариант, можете да запушите временно тръбата, можете и да инвестирате малко повече и да подновите цялата инсталация. Вие избирате. Но все пак избирате. Другият вариант е да вдигнете ръце и да чакате тръбата сама да се запуши.65 коментара

 1. Аналогията с тръбата много ми хареса. Поздравления за това което правиш и начина по които успяваш да го кажеш! Респект!

 2. Подкрепям Ви с две ръце!

  Поздрави

 3. Трябва да променим едно нещо, АПАТИЯТА. Гласуването е важно. Най-малкото, поради простата истина, че гласовете на всички негласували се разпределят. Това автоматично означава, че все едно те са подали техният глас, но КЪДЕ? Ще ли ви се някой да взима решения вместо вас, да прави неща вместо вас, да говори вместо вас. НЕ, нали. Ами тогава ГЛАСУВАЙТЕ. Каквото й да ви заведе до урната, ще е от полза. Ако искате гласувайте против някой, ако искате гласувайте с празна бюлетина, ако искате изберете случайно такава…..няма значение как и защо ще го направите. Просто го направете . Ето това трябва да разберете за гласуването, другото е в сферата на приказките.

 4. Вчера Радо ме провокира да напиша това. Не знам колко точно е вярно, но така си обяснявам нещата. Факт е, че през последните 20 години, към 2 милиона българи вдигнаха ръце и чакат тръбата сама да се запуши.

  “ Предлагането, като стимул за търсенето

  Някога гладиаторите били най-яките и най-вървежните.

  Нещо, което е малко известно – гладиаторите нагъвали главно ечемичена яхния.

  Днес няма гладиатори и никой не яде подобни боклуци.

  Чудно защо е така. Хем е закуска за шампиони, хем никой не иска да я яде.

  Отговорът на въпроса е прост – защото има избор. Има много голямо предлагане и всеки може сам да си избере, според парите си разбира се, но принципно може да избира. Кеф ти сникерс, кеф ти хлебец, кеф ти мръвка – всичко има и никой не се оплаква, като има избор.

  По времето на гладиаторите, сникерсите не са били никак вървежни, даже изобщо не са се търсили, защото никой не е знаел, че има подобно чудо. Никой не ги е предлагал и онези юнаци са си нагъвали ечемичената каша. И месце са хапвали вечерта преди турнира, но е било изключение от диетата, но сникерс никой не е ял. Не са пили и кока-кола. Не, че не би им харесала, просто не са имали идея, че подобно нещо може да съществува.

  И ние не бяхме яли сникерс, а повечето от нас не са подозирали, че съществува, но днес можем, ако ни се дояде…

  Разговорът е за политика. „

 5. watmark

  Незнам защо си давате зор да пропагандирате гласуването. Ние сме големи хора и едва ли някой от нас ще си промени мирогледа от няколко реда прочетени в блог. От моята електорален опит знам, че да гласува или да не гласува човек нещата у нас отиват към по-лошо. Тръгнахме от комунистическа държава и в момента живеем във фасадна демокрация от латино-американски тип. Незнам кое е по-лошо но и двете не са правилното. Ако продължаваме да „гласуваме“ може и да си спретнем някаква модерна робовладелска държава. Гласуването НЯМА ДА СПРЕ ретроградното ни движение. Това е общия поглед. Другото е – НЯМАМЕ ИЗБОР. Може би съм прекалено претенциозен но немога да подкрепям издънили се хора. Демокрацията го изисква. Аз се опитвам да играя това. Вие не знам какво играете. И трето социолозите коментираха, че при нисък процент участие Костов ще вземе относитело по-голяма тежест. Защо да го съботирате? Това на дали е по вкуса на мнозинството от пишешщите тук?
  А може би понеже сте публична личност ви пука за политически коректното? Това вече е оправдание…

 6. Q-check

  В последните ми разговори с приятели се появи идеята за ОТРИЦАТЕЛЕН ВОТ, вот с който гласуваш директно против някои и когато има над 50% такъв вот, тогава да не допускат тези някои до предстоящо разпределение на „баницата“…
  Идеята има различно тълкуване и даже може да навреди, но все пак това е начин да отидат да гласуват и тези за които ГЛАСУВАНЕТО Е ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ …

 7. Росен

  Иване, прав си. Обаче голям процент от народа е прост. Българският тъпак разсъждава така: Аайде бее, не стига че им живея, ша им е. майката, ами на всичко отгоре ще им гласувам! А наздраве!
  Българският тъпак е проблема. Той преобладава в малките градове и селата. Ако не беше българският тъпак, щяхме да решим проблема с комунизма бързо, както Полша, Чехия, Унгария. А не да се влачим след тях.

 8. Mladen

  watmark: Ако продължаваме да “гласуваме” MOVE и да си спретнем някаква модерна робовладелска държава:

  A ako ne glasuwame kakwo shte si spretnem ??? Towa MOVE shte stane SHTE!!!

  Kavete koe shte spre retogradnoto dwivenie ? Apatiqta ?

  Az pone ne razbiram towa koeto twyrdite. Prosto ne otkriwam logika! No pyk si e washe prawo…

 9. ники

  Фекалии яко доплуваха отвсякъде,виках НЕВОЛЯТА а тя гадината не ще и да чуе….Ще я викам още месец, а пасле…..

 10. Няма значение кой

  Аз също ще гласувам. Досега също съм гласувал. Не защото съм убеден, че това нещо ще промени (освен имената на няколко десетки депутати, които така или иначе НЕ участват в правенето на политиката в парламента). Ще гласувам и после сигурно пак ще псувам. Защото ние нямаме МЕХАНИЗЪМ ЗА СЛЕДИЗБОРЕН КОНТРОЛ. Защото, като влязат в Парламента, депутатите стават членове на парламентарни групи и престават да зависят от избирателите си, а стават НАПЪЛНО зависими от шефовете на парламентарните си групи, т.е. на ръководството на политическата сила, от чиято квота са влезли в Парламента. На всички (предполагам) е ясно, че решенията зависят и се вземат от не повече от 50 души (от всички 240 депутати), които са в ръководствата на съответните партии (парламентарни групи). А те засега, за съжаление, са НЕПРОБИВАЕМИ. Просто така ги оставихме да си направят СИСТЕМАТА. И 200 души да гласуват, и 5 милиона – изборите по нашите закони са винаги ЛЕГИТИМНИ. А по-ниската избирателна активност е от полза за партии с оформен твърд електорат. Като БСП и ДПС. Затова пак ще гласувам…

 11. johnny

  Гласувайте, поне ще имате пълното право да се оплаквате!

 12. Шебек

  Искам да продължа мисълта на Росан, като добавя една друга мисъл, на Бърнърд Ръсел, в свободен превод:

  „Злото на тоя свят е се дължи на изкривен морал също толкова колкото и липсата на разум. До момента обаче човек не е открил метод за коригиране на морала. Разумът, от друга страна, може лесно да бъде извисен посредством методи изстни на всеки учител. Следователно, докато не бъде открит метод за обучение в добродетел, прогресът ще трябва да бъде постиган по-скоро чрез извисяване разума отколкото на морала.“

  Тоест, на деморализирана и затъпяла България и е нужно просвещение. Само трябва да се намерят просветители.

 13. Джони, имаме право да се оплакваме и ако не сме гласували.

 14. ПП: не, че от оплакването има полза 😉

 15. Фил

  johnny

  Абсолютно погрешно. Ако гласуваш, нямаш право да се оплакваш. Знам, че хората се опитват да го изкривят „Ако не гласуваш, нямаш право да плачеш“, но няма логика в това.

  Ако ти гласуваш и избереш хора, и те се окажат некадърни/алчни/безхаберни и доразкажат играта на държавата, то ти нямаш право да се оплакваш. Ти си гласувал за тях, ти си ги вкарал там. Нямаш право после да плачеш.

  Аз, от своя страна, който ще си остана вкъщи в изборния ден, имам всичкото право да се оплаквам и да критикувам бъркотията, която те са създали, и с която аз нямам нищо общо.

  Отделно, че гласуването е абсолютно безсмислено поначало. Тази държава отдавна е продадена, купена и платена. Този театър, който го разиграват на 4 години не означава нищо. И няма да промени нищо. В целия свят е така. Има няколко човека с мноооооого пари и всичко става или не става с тяхно разрешение. Всичко останало е просто фасада. Хубава опаковка. Имидж. Който и да спечели изборите, ще прави каквото искат хората с парите.

 16. Чета блога ви , но с този постинг не съм съгласен. Не съм против правото ви на избор, но лесно ще разберете и моята гледна точка.
  Съгласен съм, че когато нещо се развали трябва да се поправи. Да се заменя повредено с повредено е безмислено.
  Политическите партии бълват уверения в моя и на народа ми посока, не само без да го слушат, те всекидневно ми показват, че безкрайните интриги за тях са виждането им за оправянето на проблемите ни.
  Интригите ще продължат и без да си мръдна пръстта !
  За решенията пак няма да остане време!
  Изключен съм от уравнението от политици.

 17. Младен

  „Отделно, че гласуването е абсолютно безсмислено поначало.“
  E ако това ти е мнението няма как да гласуваш, но на мен ми звучи адски посредствено. Или е нескопосан опит за оправдание за апатия и липса на отговорност.

 18. Разбира се, че ще гласувам. Надеждата умира последна… И слава Богу! Чудесна статия!

 19. Teodora

  Bravo,Vanka! Filologa si e filololog,umee da se izkaje :-))))

 20. eve1th

  Всеки човек си има право на мнение.На тези,които ще гласуват евала,че все още имат вяра,че някои ден нашата държава ще се оправи.На тези,които не гласуват никои не може да им се сърди,нормално е в държава като нашата да са загубили вярата че ще се оправи

 21. От всички мнения, това което се доближава максимално до моето е мнението на Ясен Митов

 22. Аз отивам да гласувам. С паспорта. В посолството. Моя глас може и да не спре „теча на водопровода„ но поне ще съм опитал.

 23. Zlatina

  И аз ще гласувам, но не разбирам, защо да нямам право да се оплаквам, ако не гласувам. Все едно аз като не съм гласувала за тази коалиция, да нямам право да се оплаквам от нея. Като не му е хубаво на човек е нормално да се оплаква. Друг е въпросът дали ще предприеме нещо и какво, за да си подобри положението.

 24. Пешо

  Баси, не мога да разбера мисленето на хора за които „..гласуването е абсолютно безсмислено поначало. Тази държава отдавна е продадена, купена и платена“ , всички са еднакви, заменяли сме повреденото с повредено и т.н.

  Това просто не е вярно, и не всички са еднакви. Наистина у нас избора често е между лошо и още по-лошо, между повредено и напълно разскапано, но е избор. И живота ни реално зависи от този избор. Колкото и всички да са еднакви, има голяма разлика между управлението на СДС, със всичките му кусури, и сегашната трагедия.
  Досега не съм гласувал само веднъж, на балотажа между Гоце и Сидеров – наистина нямаше за кого. Но сега положението не е такова.

 25. И аз винаги гласувам. Този път няма да направя изключение. Между другото си мисля, че ще има по-висока избирателна активност, отколкото предвиждат социолозите…

 26. европеец

  Този път няма да гласувам.
  Откакто имам право – с голям ентусиазъм и наивен детски идеализъм го правех.
  Този път няма за какво.
  Европейски парламент със седемстотин депутати е излишен.
  Българи в него, дваж по – излишни.

 27. Тука доста хора се аргументират с Правото си на Оплакване, което трябва да им е запазено и гарантирано с пИчат, нещо като авторско право може би, независимо дали са гласували или не. Все едно. Оплаква се да речем покойник, оплаква се възрастна жена че я болят краката и не може да отиде до бахчата, ей там на края на селото да прекопае бостана..Оплакват се неща, които са непоправими.
  Достойния човек не се оплаква, той действа, колкото и безнадеждна да е идеята заради която го прави.

 28. Българите са много стресирани и в резултат на това търпението им е изчерпано и възможността им да се концентрират достатъчно дълго върху дадена тема е силно намалена. Струва ми се, че докато привърши предизборната кампания и дойде време за избори, на хората вече им е писнало и са загубили интерес. Дано да не съм прав и утре да не поставим рекорд по ниска активност.

 29. http://nikolarachev.blogspot.com/
  Ето причините, поради които аз гласувам! Кратко, ясно и простичко…

 30. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ, НЕ, АКО НЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ НЯМАТЕ НИКАКВО, АМА АБСОЛЮТНО НИКАКВО ПРАВО ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ!!!
  Чрез отказването си от активното право на избор Вие се отказвате и от правото си „да се оплаквате“. Сори, ама така стоят нещата. Иначе Вашата позиция е едно просто голословие!

 31. Да предположим, че не гласувам и изведнъж ме обземе желание да се оплаквам 😉 Соме ще те помоля да спреш да ми се караш и ще си довърша репликата.

  Не ми е ясно следното – как по-точно ще ми бъде отнето правото да се оплаквам, като аз го нямам изначално? Жалби, тъжби и други подобни не пиша и петиции не подпсвам… Да продължавам ли?

  Предлагам ти, да напишеш на парламента, че на Балтазар Иванович му е забранено да се оплаква, ако не е гласувал – напиши го със спрей и гледай да не те хванат, че ще те изкривят от бой
  😀 😀 😀

 32. Думата която използвате „Оплаквам“, намирам за неуместна.
  По конституция властта произхожда от народа български, парламента и политиците се обосновават единствено за да изпълняват народната воля което те не правят.
  Избирателната система е правена от тях и за тях. Резултатът и последствията са видими, а те са,че ако някъде се пръкне човек дето си обича родината и народа умен е и е способен и е готов да се жертва за народа си ( примерно Васил Левски ) ще трябва да се подмазва на партийния лидер, да го слушка и да си трае докато съпартйиците му крадат народа. Въпреки полупразните редовно зали в почти всеки парламентарен ден се намират хора които да ми запушват устата защото пак не съм гласувал за тях на избори. Практически ми е отнето правото на референдум пак по вина на същите тези „политици“ които крадат власт от народа.
  Системата не работи, не и в полза на народа.
  Като заключение, набеждаването ми в пасивност, мързел или това ,че мисля и имам мнение, не мога да уважа.

 33. Ту би ор нот ту би....

  Жалкото е че тука въпроса ще гласуваш или не изобщо не седи.По седи въпроса ще я бъде ли българия след тези избори.

 34. Добре Ясене, ти ме замерваш със собствените ми тези и на всичкото отгоре ми размахваш пръст. Кажи ми сега, не си ли да те псува човек?

 35. Иванеее, анкетата ти е убиец. Какви пари бе, човеко, като съм по боксерки 😀

 36. @By Ту би ор нот ту би…., 07.06.2009 @ 5:47

  Съгласен съм. Повечето българи друго им е в главата, жалко.

 37. @Добре Ясене, ти ме замерваш със собствените ми тези…

  Тезата е твърдение без доказателство . Псуват слабите хора.
  Ако смяташ да псуваш кажи и няма да се мерна повече.

 38. За ту би-Досегашната не ми харесва и искам по-добра-следоеателно гласувам.За негласуващите оплакващи се-издавете се „тръбата“сама няма да се запуши.

 39. Всичко е добре казано но….
  Взех документ за гласуване на друго място и попитах служителката следното: Какво ще стане ако снимам документа на цветен ксерокс и отида в 37 други секции да си пусна гласа?
  Тя отговори …….. НИЩО!!!
  И заслужава ли някой да взима 7 000 евро заплата??? Питам АЗ!!!

 40. до AZ – Наказателен кодекс – Чл. 168. (2) (Нова – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който упражни избирателното си право два или повече пъти при един избор, се наказва с пробация и с глоба от петстотин до две хиляди лева.

 41. 10 стинки

  Гласуването няколко пъти не се наказва с нищо, защото никой няма да седне да сравнява 11 хил. хартиени списъка за повторения и общо взето нищо няма да стане… Ясно е че изборите се фалшифицират и колкото по-малко хора гласуват, толкова по-лесно става.

 42. лупо

  Много умувата всички!Аз вече гласувах-познайте за кой?Ами,да-нито за сергей,нито за медито,нито за деди!Е,сега вече мога да пия по една студена ракийка с готина салатка!Наздраве за всички нас!!!И на 05.07.2009 да е така!

 43. Направо казано,аз ще гласувам За СИНЯТА КОАЛИЦИЯ!Нищо друго смисленно не виждам!Мога и да обясня,защо но ще е доста дългичко!Най-краткото е,че това е единствената Коалиция,в която съм сигурен,че няма да направи Следизборен съюз с Сергея и Ахмед Доган!

 44. нели

  Здравейте,за съжаление аз няма да мога да гласувам.Преди месец си смених адресната регистрация.Наистина чак днес се сетих за този проблем.Счупих телефоните да ми кажат как да постъпя в този случай.Напразно!!!

 45. По какъв начин може да се обясни на българина колко е важно да гласува?Намирала съм всякакви сравнения и аналогии и резултатът е един и същ – интелигентните хора бързо разбират,че наистина трябва да се гласува.Проблемът е,че по-голямата част от избирателите са изпълнени с агресия,злоба и критикарство,но самите те не са в състояние да управляват живота си.Точно тази не малка част от населението върши всякакъв вид и род глупсти – не гласува,защото това било вид протест,гласува за някакви смешници в политическото пространство,пуска невалидни бюлетини и какво ли още не.Така че ние хубаво си говорим по форумите и едва ли има друга истина,но трябва да се опитваме да стигнем до онези,които трудно пишат и четат.Те са повече от нас и в това е проблема с негласуването.

 46. watmark

  Здравейте гласуващи. Вече ще мога със сигурност да ви обвиня за СЪУЧАСТИЕ в избиранерто на купища народ, който с бедействието си ще изложи интереси ни на забвение в ЕП. Удивен съм от почти религиозната упоритост на гласуващите, когато изкарат собствената си сугестия в общозначим принцип. И докато чакаме те да нартупат опит за да прозреят истината, политическата агония в милата ми татковина ще продължи до безкрайност. Но за съжаление вярата е непреборима с аргументи. Единственото радостно, гласуващи, е че сте малцинство. Но дори и такива сте ВРЕДНИ защото легитимирате политическата ни класа, която както знаем е съставена от… маскари. Поздрави на Росен от простите…

 47. watmark

  до Младен.
  Също така ваше право е да не откривате логика. Не всеки е белязан с този дар. И за да не се мъчите напразно, огледйте се хубвао. Ако ви радва това, което става в татковината, тогава потърете друго…. не логика.
  До европеец. излишен е европарламента или бройката на депутатите не ви харесва? Що се отнася да присъствието на бай то Ганья в него съм съгласен с вас.

 48. Младен

  watmark:Просто за мен не всички партии са еднкави. Не очаквам чудеса от никоя, но БСП и ДПС трябва да минат в опозиция след такова управление….

 49. watmark

  До Младен.
  Прав сте. Действително и Серьожа и Доган (какви хубави български имена) трябва да минат в опозиция. Да не кажа и по-нататък. Но каво остава? Герб типична вождистка партия. Костов и останали. Вождистка партия. Разите РЗС, лидетри напред няма да ги коментирам. Т.е. Младен у нас няма нито една нормална партия в европейското разбиране за партия. БСП не е вождистка, но е комунистическа. Вождизмът е политическото проклятие на нашата история от след освобожденето. Нищо добро не е довело и няма да доведе.

Споменавания

 1. Преглед на написаното в блоговете през седмицата | Пост-скриптум инфо - [...] Защо ще отида да гласувам обяснява ИВАН БЕДРОВ [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *