НЯКОИ МИСЛИ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ НЕЩА

Не е ли време сирените да спрат?

Никога не съм разбирал защо на всеки 2 юни в 12ч. на обяд трябва да замръзвам и да слушам неприятния звук на сирените. И защо например има сирени на 2 юни за Христо Ботев, а няма на 19 февруари за Васил Левски? Ако замръзваш при звука на сирените, си „българин“. Ако продължаваш да си ходиш, не си „българин“. 

Тая работа със сирените е прекалено азиатска – напомня ми на масовите картини от хора по севернокорейските стадиони. 

Сирени вият в Китай на 18 септември на годишнината от японското нашествие от 1931 година. И в Индонезия – на годишнината от разрушителното цунами от 26 декември 2004.

Не че трагедии не са ставали и в Западния свят, но пък няма сирени.

С риск да прочета десетки гневни патриотарски коментари: аман от тия сирени! Време е да спрат!139 коментара

 1. Естествено, че е трябвало да го направиш. Аз го правя постоянно, но се радвам, че патриотите са пропуснали поста ми по същата тема. Атакистите ми стигат 😀 😀

 2. Спиро

  Е, щом Расате подкрепя сирените и тъпото твърдение, че това вкарва патриотични чувства и учи децата на родолюбие, значи наистина трябва да се махнат.
  А може би другарят паган Расате се притеснява от камбанен звън?

 3. Към Боян Расате

  Срам ме е и заради такива като теб, че съм българин. Патриоте, стреляй по днешните поробители, не по Иван Бедров. Можеш ли да избиеш и нещо друго, освен комплексите си чрез лични обиди? Кажи ми, че и аз съм червей, например. Вече споделих, че не ми харесва идеята за спиране на сирените. Но много повече не ми харесват съвременните политици. А ти си мислиш, че си политик, нали? Съвременен?

 4. Иване, радвам се, че не си изтрил словоизлиянието на Расате. Остави ги сами да говорят за себе си. Имаш многобройна аудитория, всеки сам преценява. И по делата, и по думите. Бог да пази България. От политиците. И от псевдопатриотите. И от всичко псевдо.

 5. Бояне, липсва ти елементарна етикеция…, нещо повече – простащината ти ми идва в повече…

 6. fregata

  Съжалявям, г-н Бедров! И аз са пръв път не съм съгласен с вас. Пиша напълно сериозно! Темата наистина е провокативна. Поне броя на коментариите го доказва. Жалко, че чак сега я видях. И каквото мислех да кажа вече е написано. Прочетох всички коментарии. Повечето са наистина мисли по темата. Като изключиме някои простотии.
  От стотиците коментарии, моето мнение съвпада напр. с тези три- Никола Рачев,Mila и Anton.
  /а, мога да намеря и много други/

  Е, не се сдържах! Не става въпрос за трагедия! Не става въпрос за патриотизъм! Нито за „азиатщина“! По тая логика да загасим „вечния огън“ като такъв символ, както някой бе писъл, а що не и да разрушим и Мадарския конник като символ на езичеството? В една държава направиха подобно безумие! /статуята на Буда в Афганистан, обстрелвана и взривена от талибаните/
  И защо „аман от тия сирени“ г-н Бедров? За една минута, в един ден, в една година „тия сирени“, са такъв кардинален проблем? И никой не те кара да замръзваш при звука на сирените. Ако така го чувстваш, добре, направи го, ако ли не, продължи, просто ти така си решил и аз уважавам мнението ти.

  Е, като изключиме Пазарджик ако не се лъжа, чух, че вчера там вместо да „вият сирените“ е имало предупреждение за „въздушно нападение“:)

  Но имам чуството, че едва ли не някой друг е писал вместо вас.

 7. Защо на 2 юни, а не на 19 февруари ли? Това ми напомня един стар виц.

  Подарила тъща на зетя си две вратовръзки. Той много им се зарадвал, и веднага си сложил едната. Тъщата го изгледала накриво:

  – Другата не ти харесва, а?

 8. Покрай Боян Расате има и обикновени българи,които искат да уважат деня на Ботев и на всички паднали за свобода.включително и жени и деца ,невинни прегазени животи от една фанатична империя.да ,Иване и да василе,не знам дали сте чували,но турчина е бил способен да разпори корема на бременна жена ,защото“Кво му се е запъчила тая.“
  И Ботев е бил против това ,късмет е ,че ни има на тая земя за да словоизлияваме в нета.Съвсем друго е да живееш сред такава побесняла маса и въпреки това,да не преклониш глава:
  Но кажи какво да правя,
  кат си ме, майко, родила
  със сърце мъжко, юнашко,
  та сърце, майко, не трае
  да гледа турчин, че бесней
  над бащино ми огнище:
  там, дето аз съм пораснал
  и първо мляко засукал,

 9. Според мен тази статия е написана с единствената цел да бъде провокативна и да качи рейтинга на автора.

  Не видях качествени аргументи „за“ или „против“ както и липсват качествени отговори към коментиращите – всичко избива на ти си такъв, оня е онакъв, трия коментари и т.н.

  Загубих си времето да изчета тази помия тук, която ме погнуси – вместо да се говори за уважение, възпитание и национална гордост, ние пишем теми, с които само разлайваме кучетата и насъскваме хората един срещу друг, похвърляйки им парченца злост.

  Г-н Бедров със същия успех можете да коментирате и родната чалга и да оставите миналото на мира. Защо толкова Ви дразни миналото на България? Смятате, че сте заслужил да се родите някъде по на Запад и не ви харесва да се наричате българин и сирените Ви дразнят? Както беше писял някой по-горе, те и мартениците са езически обичай – защо да не ги махнем и тях, та да сме в крак с развитите държави? Може и огньовете по Сирни Заговезни да махнем?

  Защо не коментирате новата традиция с гърменето на пиратки по улиците, когато по празници заприлича на война по улиците, а стигнахте до сирените за една минута един ден в годината?

  Не съм Ви чела блога досега и тази статия ме убеди, че наистина не съм пропуснала нищо.

 10. Аман от недоучени олигофрени дето нищо не им е останало в кухата глава. Да заминават за Америка да видиш какво е патриотство или пък за европата, че да не ти нарушават нищо.

 11. Асен

  Споделям мнението Ви г-н Бедров. Тия сирени винаги ги свързвам с омразните съветско-руски порядки и кастата на борците против фашизма и капитализма. Традиционните изразни средства в подобни случаи са камбаните на черквите, които могат да бият както празнично, така и на умряло. Пък и защо забравяме, че често акцента на тези празненства падаше върху изразяването на почит на нескончаемо число комунистически бандити, а възрожденците всъщност оставаха на заден план.
  Със здраве!

 12. Mladen

  zoro: az lichno ne razbrah kakwo iskashda kavesh s towa?

 13. Ангел

  Към коментара на Пламен Бочев, 03.06.2009 @ 1:06

  „Аз друго съм се питал, защо не се отбелязва рождения ден на Левски, да речем, а обесването му… Но това е друга тема.“

  Това е абсолютно невярно твърдение! Отбелязва се всяка година, там, където му е мястото: в родния му град, Карлово и се събират хора от цяла България. Изживяването е невероятно. Наистина е празник. Ще направя всичко възможно за 9-а поредна година да съм част от събитието. Между другото, събитието се отразява по националната телевизия: от 20:30 часа, всеки 18-и юли. Подканвам всеки да се включи, вместо да спори кое е редно и кое не. Аман от дезинтеграция. Спомнахте Левски, ами вземете пример – няма значение какво иска индивидът и дали му харесва общото дело – щом се е хванал на хорото, ще играе. Ако клетките в човешкия организъм спореха кое е правилно и всяка си дърпаше чергата, сами се сещате какъв би бил резултатът.
  По-ведро, хора. 🙂

 14. Спиро

  УФФФФ, Божееее…
  Изглежда, малко от „патриотите“ тук знаят, че вечерта преди 2 юни има нарочни факелни шествия и митинги – заря, които са подходящото и тържествено отбелязване Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
  Кому е нужно да вият сирени по обяд? Вероятно много от хората искрено спират и почитат паметта на загиналите, но повече са тези с гузната съвест и лицемерите.

 15. zdravko

  Изчетох всички коментари, но не видях някой да е написал ИСТИНСКАТА причина да се пускат сирените 1 път в годината, а тя е, че просто те трябва да се тестват, и то така, че да не се получи като в пазарджик паника сред хората. Затова ГЗ, която има задължението да поддържа и управлява тези сирени трябва да има един ден в годината, в който да ги пусне централизирано, да се види кои работят, кои са повредени и т.н.т. и тъй като всички знаят кой е точния ден и час няма проблем. А самата дата 2 юни вече е съвсем отделен въпрос и както виждам, повечето коментари дискутират именно датата. Сега, след като ви споделих истинската причина помислете какво значение има дали ще е на 2 юни или на 1 юни или на 6 май (примерно)

 16. Ето какво друго мнение намерих по този въпрос и ми хареса специфичния поглед, който предлага Григор:
  http://www.gatchev.info/blog/?p=795

 17. Бедров, за пръв път съм истински разочарован от написаното в твоя блог. На теб явно ти е досадно, явно ти е некомфортно да изчакаш прав 2 минути, докато престанат. Само че аз през тези две минути настръхвам при мисълта за онези хора, жертвали живота си, за да можем днес са си говорим празни приказки.
  Не всяка традиция от миналото „лъха“ на комунизъм, човече… Сирената да ни е проблемът, егати…

 18. Даниел Стоянов

  Сърце не ми дава да прочета новите статии, които сте написали, не за друго, ами от инатлък. Едно извинение може да оправи нещата. До тогава ще се старая да отбягвам Вашите нови неща. Като гледам май не са много коментирани. Може би не съм сам.

  Поздрави,
  Даниел

 19. А аз пък онзи ден съвсем импулсивно под воя на сирените си представих иначе една невъзможна ситуация….Стоят Ботев и Станишев един срещу друг.Двама души от две епохи.Единият титан,другия малка дребна душа.И си помислих,че всъщност тази България я има заради Ботев,а не заради Станишев.

 20. и боядисването на яйца по Великден е странно. Пишете срещу това. Палене на свещи? има лампи вече, 21 век сме :-р

 21. Нали трябва да ги проверяват от време на време?

 22. Мирослав

  Според мен трябва да има сирена на 2 юни, а на тебе като ти пречи запуши си ушите за това време няма да пропуснеш нищо

 23. Едно само не разбрах – защо толкова много хора се чувстват длъжни да набедят някой за „глупак“, „простак“, „червей“ и не знам си какъв още,само защото е изказал позиция, различна от тяхната ?

  Това винаги ме е дразнило зверски много 😕 . Неприятно ми е, че го виждам толкова често в интернет, защото предимно млади хора пишем и уж си се имаме за интелигентни, а не можем един разговор да проведем като хората. Във форумите отдавна вече разбрах, че се набутаха всякакви хора, готови да се обиждат за спорта и да избват комплексите си, но се надявах, че в блоговете не е така.

 24. Спиро

  Всъщност, като се замисля, тези сирени трябва да вият. Всеки ден, по десет минути. Явно някои имат нужда точно от подобен безсмислен, но показен начин, за да си измият гузната съвест и да се почувстват Българи.
  Нека вият.

 25. Младен

  Към Антон: Някои обиждат, а други и извинение очакват иначе нямало да четат !??!

 26. Иване, Иване, не се излагай, адаш.

 27. ЛюбоМИР НАЧКОВ

  С риск да не се публикува тоьи коментар – Иван Бедров е прав! Кому е нужно да вият сирени? За какво ни са такива ненужни и „насилствени“ напомняния. Трябва да спрем да помним. „Ненасилствено“ да си забравим и преиначим миналото. Защото такива високоинтелигентни и НЕАЗИАТСКИ цивилизовани политически коментатори, като Иван Бедров ИСКАТ това. Те не желаят сирени, които да нарушават спокойствието на гузните съвести. Искат си чисто минало. А какъв е начина да получат „чисто минало“ освен да изтрият спомените си. А как се изтриват спомените – като се премахват традициите, начините, които са измислени за да ги има тези спомени.
  Та ако господин Бедров си ‘съчини’ още 1000 евроамерикански аргумента против ‘азиатщината’ относно воя на сирените – нека направи поне малко услилие, да помисли относно съвестта си. Да позапише в някой текстов файл всички свои хрумки в една графа „ЗА“, пък да се опита да посъчини и някои „ПРОТИВ“… С риск да КАТАСТРОФИРА с реалните истини, а не с инстинктите И ХРУМКИТЕ си?
  lni@dir.bg

 28. Идеята на сирените е да се привлече внимание. Като ги чуеш се замисляш „Какво аджеба е станало днес, че пускат сирените“. И ако си чел малко по история ще се сетиш и поне за една минута трябва да бъдеш благодарен на загиналите, заради които вие спокойно си стоите в стола и пишете статии. Това е добра традиция и за щастие се спазва доста стриктно. А това, че в западните държави не си почитат героите по този начин не означава, че ние пък не може го правим така. Не всичко, което правят или не правят западните страни е правилно и трябва да го копираме. А и никоя от въпросните страни не е била 5 века под робство.

 29. Спиро

  Испания е била повече. Това няма значение.
  Сирените трябва да вият три пъти на ден!
  Щом имате нужда от такова подсещане, нека е по-начесто.

 30. Нека да си ги има. Нека да има един ден, в който всички да си спомнят хората, които са дали живота си за тази страна.

  Сирените не са само за Ботев, но и за всички паднали за освобождението на България. Датата е относителна и се свързва не само със смъртта на Ботев, а и с разбиването на цялата чета.

  Май имаме нужда от повече сирени и по-често да си припомняме, какво са направили навремето хората и какво правим ние днес.

 31. Н Костов

  Нелепа статия. И доста нелепи коментари под нея – поне първите 20-на, които прочетох. Не виждам смисъл да обяснявам подробно защо. Има едно такова нещо – хората по света и у нас тачат паметта на загиналите за национална кауза. По какъв начин – няма значение.

 32. iwanko

  Спирането на сирените е като събарянето на мавзолея – унищожаване на една „комунистическа“ част от България .. по комунистически начин – с трошене и противопоставяне. Не е много съзидателно. Още повече, че това не е комунистическа част на България – това е просто част от историята ни, от това което сме
  В Лондон напрочно си правят флаш-мобове със замръзване на площад Трафългар – ние поне си имаме причина за него.

 33. янко

  къде ги има или няма сирените – за мен няма значение в случая. това си е българско. все с другите ли да се сравняваме. на мен ми харесва точно толкова, колкото и да нося мартеница

 34. Mush.murok

  Сирените са заради „жертвите в борбата против фашизма“. Няма друга нужда от тях. Целта им е да напомнят подсъзнателно на поданиците, че още са поданици и да си траят, че…

 35. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 36. Това, че няма за деня на Васил Левски е наистина странно. Смятам, че е напълно нормално да има сирени на дните на Левски и Ботев! За мен не трябва всичко, що се е правило по време на комунизма да се изкоренява. Сирените ни напомнят за тези Велики Българи, за техния пример и „алармират“, че вече няма хора като тях. Шапки долу! Поклон пред Великаните Левски и Ботев!

 37. Когато въведоха пускането на сирени на 2 юни в 12ч. бях ученичка в малките класове. И по това време на годината вече бях във ваканция. Спомням си как се изправях сама в къщи и стоях мирно и през ум не ми минаваше , че мога и да не го направя. Сега този вой на сирени в памет на всички загинали ми изглежда ли изглежда лицемерен и фалшив . Дълбоко в себе си изпитвам преклонение към тези знайни и незнайни личности, който безкористно са се жертвали за България. И нямам нужда да го изразявам с тази наложена и режисирана почит. Това е неискрено и безсмислено.

 38. какви са тия въпроси от теб що за българин си ако не спреш за 2 или 3 минути да почетеш паметта на Героите дали живота си за България

 39. bla bla

  „Сирени вият в Китай на 18 септември на годишнината от японското нашествие от 1931 година. И в Индонезия – на годишнината от разрушителното цунами от 26 декември 2004. “
  Ти к’во си мислиш, че 2 юни не е трагичен ден ли?

 40. Розовата Пантера

  Най-малкото, което може да направи (за жалост вече) мизерната ни страна е да почетем не само Ботев, но и Левски. Едва ли ще се схванеш ако поседиш 2 минути на едно място за хората, които са си дали живота, за да седиш сега, спокойно зад компютърчето си и да пишеш гневни теми, колко те дразни това.
  И си гледай в твоята купа, а не в чуждата. 🙂

Споменавания

 1. Патриотизъм или психопатичен идиотизъм? - [...] всичко това е последната статия на Иван, озаглавена “Не е ли време сирените да спрат?“, в която авторът поставя…
 2. Втори юни и сирените | Страницата на Жоро за рутери,фирмуери и други неща... - [...] отдавна блога на Иван Бедров.Онзи ден попаднах ето на тази публикация.Вероятно доста хора четат този блог,ако [...]

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *